MATE ŽMAK-MATEŠIĆ, sin pok. Mate i pok. Marije Šverko, rođen u Lanišću 17. travnja 1922. Umirovljeni službenik nastanjen u Rijeci. Svoj iskaz dao je 8. kolovoza 2000.

Svjedok de visu [osobno vidio] o događajima u Lanišću; milicija ga je zadužila da uredi mrtvo tijelo Sluge Božjega i ispere mrlje njegove krvi. Kasnije je napisao kroniku o onim događajima, koja je objavljena 1997. pod naslovom „Krvava Krizma Lanišće 1947“. Osim toga, on je od novinara Zvane Črnje uspio dobiti pismo kojim je ovaj opozvao sve što je bio napisao u “Vjesniku“ nakon ubojstva vlč. Miroslava Bulešića.

MARIJA ŠAJINA r. Šverko, kći pok. Mate i pok. Rože Žmak; rođena u Lanišću 22. kolovoza 1912. Umirovljenica, domaćica, nastanjena u Piranu (kod unuka Jurin Josipa). Svjedočila je 12. rujna 2000. 

Svjedokinja opisuje ubojstvo Sluge Božjega, koje je ona zajedno sa svojom sestrom Anom Šverko mogla promatrati kroz prozor sobe, u kojoj se odigrala tragedija.

MARIJA BURŠIĆ r. Bilić, kći pok. Paškolina i pok. Fume Bulešić rođena u Čabrunićima (Svetvničenat) 13. listopada 1919. Majka obitelji (desetero djece), danas živi sama, nastanjena u Čabrunići. Bliska je rođakinja Sluge Božjega. Svjedokinja je saslušana 12. rujna 2000. 
Svjedokinja, rođakinja i vršnjakinja Sluge Božjega, sjeća se njegova djetinjstva i mladosti. Zapriječeno joj je bilo da pođe na njegov pogreb, ali često pohađa njegov grob u Svetvinčentu.

SVEĆ. IVAN JELOVAC, sin pok. Ivana i pok. Judite Milokanović, rođen u Kringi 13. siječnja 1922., župnik u Vrsaru. Svjedočanstvo je dao 13. studenog 2000.

Svjedok je bio kapelan u Buzetu i prisutan u župskoj crkvi kada je 23. kolovoza 1947. nasilno spriječeno podjeljivanje krizme. Sjeća se odvažnosti kojom se vlč. Miroslav suprotstavio komunistima, i njihove prijetnje: “Platit ćeš ti nama to!“ Potvrđuje da postoji glas o mučeništvu. Uza svu protivnost komunističkog režima, svjedok je i osobno javno pokazivao na Slugu Božjega kao uzorita svećenika i mučenika za vjeru.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.