Vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, vlč. mr. Ilija Jakovljević, pripremio je za redovitu mjesečnu svećeničku rekolekciju u ponedjeljak, 4. veljače, prigodno razmatranje o ulomku iz dnevnika blaženika zapisano na taj datum 1943. godine.

Hvalevrijedan način da bl. Miroslav bude i dalje, veoma konkretno, „aktivni“ sudionik života prezbiterija ove partikularne Crkve.

Autor stavlja na raspolaganje pripremljeni materijal svima koji ih žele koristiti u svom produbljivanju poznavanja, no nadasve povezanosti i nasljedovanja tog našeg dragog Božjeg ugodnika.

IZ DUHOVNOG DNEVNIKA BL. MIROSLAVA BULEŠIĆA

Rekolekcija, veljača 2019.

 

         Na današnji dan, 4. veljače 1943. godine bl. Miroslav Bulešić obavio je mjesečno razmatranje, rekolekciju; koju ćemo i mi sad obaviti. Svaka rekolekcija je prigoda da sagledam svoj duhovni život. Bl. Miroslav je na kraju obavljene rekolekcije zapisao u svoj Dnevnik: „Hvala Bogu i Mariji za tu milost! Kako sam slab i lako padnem.“ Miroslav iskreno progovara kako čovjek olako može pasti u napast pogleda i gledanja koje nije sukladno svećeničkom pozivu. Miroslav je zahvalan Majci Nebeskoj koja ga je sačuvala od napasti. „ Ti si mi pomogla, Majko! Neiskren sam još! Majko, puno je pomanjkanja u meni. Pomozi da se popravim i ojačam. Tvoj sam.“ (Rim, 4. 2. 1943.)

Bl. Miroslav je bio štovatelj Presvetog Srca Isusova i Marijina te redovito uz prve petke i subote u mjesecu, kao bogoslov, potom kao svećenik, obavljao razne pobožnosti uz te dane. Piše u svom Dnevniku: „Prvi petak u mjesecu. Primio sam Pričest za sretnu smrt i da zadovoljim za uvrede Presv. Srcu [Isusovu]. Završio sam mjesečno sabranje ponizivši se pred Majkom nebeskom i prepoznavši svoju nestalnost. Odlučio sam napredovati u vježbanju, u poniznosti i požrtvovnosti. Majko, pomozi mi i preporuči me Srcu Isusovu, da mi dade milost da [mu] uvijek vjerno služim.“ (Rim, 5. 2. 1943.)

Bl. Miroslav je zadnju misu u župnoj crkvi u Lanišću, 24. kolovoza 1947. slavio na Oltaru Srca Isusova za obraćenje grešnika[1]. Kao župnik u svojim župama je razvijao ove pobožnosti.

Svaka prva subota u mjesecu za njega je bila posebna. Taj dan je nastojao, kao bogoslov i kao svećenik, posvetiti Majci Nebeskoj. Bilježi u svom Dnevniku: „Prva subota u mjesecu. Ovaj sam dan na poseban način posvetio Majci Božjoj i Majci mojoj; Mariji. Razmatranje sam učinio o Njoj i Njezinoj dobroti; Pričest sam na poseban način darovao Njoj, izmolio sam cijeli Ružar [Krunicu] na njezinu čast; prikazao sam joj koju žrtvicu i sve svoje djelovanje ovoga dana.

Majko, opet Ti se sasvim prikazujem i zaklinjem te za pomoć. Sada više nego ikada prije straši me moj budući apostolat (svećenički život). Da li ću ustrajati? Da li ću se oprezno i dostojanstveno vladati u svojem životu?... Ti mi pomozi. U Tvoje se ruke predajem i molim Te da mi isprosiš od Boga milost da mi rasvijetli um i volju da budem dobar otac duša. Pomozi mi u pripravi za [svećeničko] ređenje i prvu sv. Misu!“ (Rim, 6. 2. 1943.)

 

Ovo današnje razmatranje iz Dnevnika bl. Miroslava Bulešića završimo s njegovim mislima o spomendanu Majke Božje Lourdske.

„Prikazanje Majke Božje u Lourdesu. Posvetio sam cijeli dan Majci svojoj. Prikazao i posvetio sam joj se ponovno. Stavio sam u Njezine sv. ruke svoju pripravu na ređenje i prvu Misu. Do dva mjeseca točno postat ću svećenik. Majko, pomozi mi! U Tvojim sam rukama. Daj mi ljubavi do križa i trpljenja, do poniznosti. Tako ću ugoditi Bogu. Duh trpljenja i poniznosti neka me uvijek prati, sada i uvijek na mojem svećeničkom životu. Ja sam još daleko od toga. Još mi je drago uživati (najviše tjelesno!), još sam ponosit sâm [sa] sobom i ohol. Pomozi mi, Majko. Zavladaj sasvim u mojem srcu. – Daj nam mir. Moli se Bogu da skrati za nas ove dane, ako je Njegova sv. volja! Majko, Tvoj sam.“ (Rim, 11. 2. 1943.).

 

Ostanimo kratko u tišini te Majci Isusovoj i Majci nas svećenika preporučimo svoj svećenički život.

Tišina

Izmolimo jednu Zdravo Mariju za nas svećenike, napose za one koji se nalaze u krizi svećeničkog identiteta. Zdravo Marijo…..

Bl. Miroslave Bulešiću, moli za nas.

 

 

N.B. Pokušajmo u našim župama na kraju svete mise moliti molitvu bl. Miroslavu Bulešiću. Potaknimo vjernike.

 

[1] Bl. Miroslav služit će zadnju sv. misu na oltaru Presvetog Srca Isusova za obraćenje grešnika u župnoj crkvi u Lanišću 24. kolovoza 1947. Oko četvrt sata nakon toga Miroslav je ubijen u župnoj kući, prema izvještaju djelititelja sv. krizme. Usp. Pismo Jakoba Ukmara od 5. rujna 1954., u: Arhivu postulature Miroslava Bulešića (APMB), kopija.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.