Dobar početak – svima vama od srca želim: Nova godina neka bude plodnija milosti i pomoći Božje, neka bude vrijeme vašeg usavršavanja i utvrđivanja u kršćanskom životu.

Sveta Crkva nam daje program, negativan i pozitivan, koji moramo dovesti do stvarnosti od godine do godine da tako možemo „rasti u Kristu, dok se ustvari (ostvari) Krist u nama! Odrekavši se bezbožnosti i svjetovnih želja, trijezno i pravedno i pobožno živimo na ovom svijetu.“ To nas uči Novorođeni Isus svojim primjerom i naukom: Čovječe, spasi dušu svoju! Eto načina: odrecimo se bezbožnosti, tj. nemojmo živjeti kao da Boga nema, već budimo uvjereni u Njegovo opstojanje, u Njegovu Bitnost, Dobrotu, Pravednost! „I svjetovnih želja“ koje nas rastresaju i prisvajaju, tako da zaboravimo na Boga i svoju dušu.

Trijezni u svojem mišljenju, u svojim odlukama, u svojem prosuđivanju, govoru i u djelovanju, sve po načelima, nazorima i motivima razuma, prosvijetljenog vjerom i u silnoj i svetoj ljubavi prema Bogu i prema Kristu. Nemojte se pustiti zavesti od krivih ideja i izmišljotina i napadaja na Boga, jer onaj koji je nijeka Boga, koji u Boga ne vjeruje, koji druge odvraća od vjere u Boga, onaj nije pošten čovjek, jer poštenje se osniva na Bogu, kao i svaka pravica, i što hoćete da vam donese dobra onakav čovjek? Vidite predragi ogromno bogatstvo na jedan put srušeno, velike sile na jedan put potučene! Zašto to? – nije bilo temelja, nije bilo Boga! Nemojte se pustiti odvesti od nikoga iz vaše vjere, jer će vas vjera jedina spasit, kao i sve ljude.

„Pravedno“ da uvijek živo nastojimo svakome svoje dati: Bogu, bližnjemu, sebi, tijelu, duši, naravi i milosti. „Pobožno“, tj. vođeni djetinjim duhom prema Bogu, prema mudrom, jakom, svemoćnom, i ljubljenom Ocu na nebu. Živimo pod okom Gospodnjim, u društvu s Njime, u prijateljstvu Njegovom. Njemu se obratimo kao što se maleno dijete obraća svojoj majci i ocu, za svaku stvar: on će nam sve dati, ako nam je korisno za zdravlje i spas duše. Tako ćemo čekati „blaženu nadu, dolazak slave Velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista“.

Zašto smo na svijetu? Možda da se ubijamo, da se mrzimo? da oštetimo jedan drugoga? Tako nam govori svijet: Mi kao kršćani, vjerni kršćani, moramo odvažno kazati: da se ljubimo, da se pomognemo, za Ljubav do Boga! I tako mora biti. Pjesnik Kranjčević kaže: ljubav nas mora voditi na svijetu, inače će nam sve faliti. I sv. Tereza od Malog Isusa veli: „Na sudu Božjem pitat će te se: Što si ljubio i koliko si ljubio. Jedino djela ljubavi pratit će te u vječnost.“

U dane poslije otajstva obrezanja sv. Crkva slavi blagdan Presvetog Imena Isusova („Nadjenuše mu ime Isus.“).

1. U ime Isusovo neka se prikloni svako koljeno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom i svaki neka prizna Isus Krist je Gospodin(Fil 2,10). Gospodine, Gospodine naš, kako je divno ime Tvoje po svoj zemlji. Tvome imenu, imenu koje ti je nadjenuo Otac i uzvisio ga nad svako stvorenje, ima da se pokloni nebo i zemlja, svaka naobrazba, svaka volja, svako vrijeme i svaka kultura.

2. U ime Isusovo pođimo k Bogu i bit ćemo uslišani (Sve što budete pitali u ime moje…) Isus = Spasitelj, Otkupitelj. I sada nastavlja kod Boga svoju zadaću: zagovara prošnjama za nas.

U ime Isusovo dijeli sv. Crkva sv. Sakramente. Ime Isusovo zazivlje nad malim djetetom kod krštenja da istjera đavla (tako i kod bolesnika). U ime Isusovo uputi dušu kršćanina u nebo. Pođi kršćanska dušo u ime Isusovo i nad onim mrtvim tijelom zaželi duši pokoj vječni u Gospodinu Isusu. Svaki će se spasiti koji prizove ime Gospodnje (Dj 2,2).

Što pričaju Djela apostolska? Srebra i zlata nema u mene nego što imam evo ti: u ime Isusa Nazarećanina ustani, hodi (Dj 3,6). Nema ni u jednom drugom (imenu) spasenja. Hromi smo mi – koje nas sv. Crkva izliječuje u ime Isusovo (sv. krst, euharistija, pokora) od naše bolesti (istočnog grijeha, osobnih grijeha, strasti…).

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.